Történetünk

Korábban a piac funkcióját a patakparti sétány melletti bódésor és a zöldség- gyümölcsárusító helyek látták el.

A salgótarjáni Vásárcsarnok 1977. április 28-án nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. Több, mint 3 évtizeddel ezelőtt a kor elvárásainak megfelelő, modern vásárcsarnok várta a salgótarjáni és környékbéli lakosságot. Nyitáskor az 53 üzlethelyiség között élelmiszer- csemege bolt, húsboltok, bisztró, zöldség – gyümölcs és virágárudák várták a gyárakból kiözönlő, főként munkás lakosságot.

A kereskedelmi és társadalmi élet lüktető központja volt a frekventált helyen lévő csarnok. A vonat, a helyi és távolsági buszok itt rakták le utasaikat és innen indulhattak haza a lakók munkájuk és vásárlásuk végeztével. Itt találkoztak, beszélgettek a falubéli gazdák a dinamikusan fejlődő megyeközpont polgáraival, dolgozóival.

1993-ban 6 db 7,4m2-es pavilonsori üzlethelyiséggel bővült a vásárcsarnok kínálata.

1994-ben 3 pár nyitott pavilon került megépítésre az iparcikk piacon a vállalkozók kulturált elhelyezése érdekében.

1995-ben az Önkormányzat tulajdonában lévő Csarnok és Piacigazgatóság saját erőből megvásárolta a vásárcsarnok melletti területet a rajta lévő építményekkel együtt. Az 5.400 m2 csatolásával a piac területe 17.077m2-re bővült. Ebben az évben kezdődtek meg a bontási munkálatok, ezáltal a vásárcsarnok az iparcikk piaccal és a korábbi bányaudvar ingatlanaival egy szolgáltató központtá vált a látogatók számára.

1996 és 1998 között a régiek felújítása mellett új üzlethelyiségek kerültek kialakításra az „új piac” területén.

A 2000. évre elkészült a korábban csatolt terület aszfaltozása, helyet adva egy 80 férőhelyes parkolónak. A jó minőségű közlekedési útvonalak megkönnyítették az egységek és elárusító helyek áruval történő megközelítését és a vásárlás kényelmét.

A Vásárcsarnok 2007-ben színes programokkal ünnepelte harmincadik születésnapját.

Az elmúlt években sajnos csak állagmegóvási feladatokra nyílt lehetőség. A hajdanán modern vásárcsarnok és a piac területén lévő épületek teljes körű korszerűsítésre várnak, hogy az év minden napján a vásárlók, a kereskedők és korunk elvárásainak megfelelően üzemelhessen.

Az Önkormányzat és a Piacigazgatóság közös célja, hogy rövidtávon megtalálja a lehetőséget és forrást az intézmény stratégiai fejlesztéséhez.

A bányai fürdő a jelenlegi Vásárcsarnok helyén

A bányai fürdő a jelenlegi Vásárcsarnok helyén a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. egykor igazi fürdőkomplexumot épített ki. Első lépésben egy gőzfürdőt létesített, amit 1930-ban adtak át, majd 1942-ben a sportuszoda is használatba került.  A II. világháborút követően csak 1948-ban került újból megnyitásra, hogy aztán a bányavállalat és a városi fürdő vállalat között többször is gazdát cseréljen. Időnként felújítására és bővítésére, átmeneti bezárására is sor került. 1966-ban nyitották meg újra a korszerűsített, már a Nógrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalt kezelésében lévő tisztasági fürdőt. Az 50×18 m-es nagyságú, 1,3-2,0 m mélységű medence vízellátását szűrt, derített bányavízből biztosították.

A fürdőt véglegesen a Vásárcsarnok építésének megkezdése miatt 1973-ban zárták be.

(Forrásmű: Prakfalvi Péter: Salgótarján egykori fürdői és vízellátásuk, 1916-1965. Salgótarján, 2006.)